Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ OBVEZE

Zašto u svijetu opada klasična prodaja novih automobila?

Viator drive
Foto: Shutterstock
1/6
22.11.2023.
u 13:58

U današnjem svijetu u kojem imamo mnogo izbora, više nego ikada ako malo bolje pogledamo, i gdje je fleksibilnost ključna, posljednjih godina došlo je do paradoksa kada gledamo kupovinu i vlasništvo automobila.

Većina nas je odrasla uz “tradicionalni” način izravne kupnje vozila (kupovina novog ili polovnog vozila iz salona), no postoji rastući trend koji odavno nije rezerviran samo za tvrtke – najam automobila. Osim očitih razloga, najam automobila ustvari ima mnoštvo prednosti koje često prolaze nezapaženo. Dakle, ako ste se ikada zapitali zašto bi najam automobila mogao biti upravo ono što ste tražili, evo par razloga.

Prvo i najvažnije, tu je početni trošak nabave vozila. Kupnja automobila obično zahtijeva značajan predujam ili puni iznos vozila, što pogotovo danas predstavlja financijsku prepreku koja može biti ključna za mnoge potencijalne vlasnike novog vozila. Najam, s druge strane, zahtijeva znatno nižu početnu uplatu. Ovo otvara vrata široj grupi zainteresiranih, omogućujući pojedincima koji možda nemaju kapital za pozamašni predujam da sjednu za volan novog automobila.

Foto: Viator

Štoviše, mjesečne uplate kod najma općenito su niže od onih vezanih uz tradicionalne kredite za automobile. To je prije svega zato što kada unajmite automobil, u biti plaćate amortizaciju vozila tijekom trajanja najma, a ne cjelokupnu cijenu automobila. Ali ne radi se samo o financijskim aspektima, najam automobila otvara put do modela s najnovijim automobilskim tehnologijama. S automobilom u najmu niste vezani za zastarjelo vozilo. Umjesto toga, imate slobodu nadogradnje na najnovije i najnaprednije modele čim vam istekne razdoblje najma.

Foto: Viator

Problemi s održavanjem često muče vlasnike automobila, progone ih neočekivanim računima za popravak i stalnim strahom od kvara. Najam nudi predah od ovih briga. Većina ugovora o najmu poklapa se s jamstvom proizvođača ili nudi posebne pogodnosti, što znači da je većina troškova popravka i održavanja pokrivena tijekom trajanja najma. To u konačnici znači bezbrižnost i istinsko uživanje u automobilu, a ne robovanje vozilu i vaganje hoćete li koristiti automobil zato što je pao snijeg ili zato što će biti nepovoljni vremenski uvjeti.

Osim ako ne kupujete Ferrari 250 GTO ili Mercedes-Benz 300 SL, jedan pojam se provlači kod svih vrsta kupovina automobila – amortizacija. Onog trenutka kada sjednete u novi automobil, upalite ga i date žmigavac za izlazak s parkinga salona, njegova vrijednost počinje opadati. S vozilom u najmu zaobići ćete zamke amortizacije. Budući da u biti iznajmljujete automobil na unaprijed određeno razdoblje, teret njegove sve manje vrijednosti snosi tvrtka od koje unajmljujete automobil, a ne vi.

Foto: Shutterstock

Fleksibilnost je još jedna prednost kod najma automobila. Život je nepredvidiv i vaše potrebe za vozilom mogu se brzo promijeniti. Najam vam omogućuje da se neprimjetno prilagodite ovim promjenama. Bilo da vam treba veće vozilo zbog proširenja obitelji ili žudite za agilnošću manjeg automobila za urbani život, fleksibilnost ovakve vrste najma vozila omogućuje vam promjenu vrste automobila bez obveze dugoročnog vlasništva.

Ekološka svijest postaje sve bitniji faktor kod kupovine raznih uređaja, pa isto tako i kod automobile i najam se dobro slaže s tim razmišljanjem. Kako se tehnologija razvija i zelenije opcije postaju sve prisutnije, najam vam omogućuje češći prijelaz na ekološki prihvatljive modele poput električnih, a opet imate mogućnost “povratka na staro” ako mislite da vam u sljedećem periodu života treba fleksibilnost automobila na benzinsko ili diesel gorivo.

Najam vas također štiti od nepredvidivih obrata na tržištu rabljenih automobila. Kada posjedujete automobil, njegova preprodajna vrijednost podložna je tržišnim fluktuacijama i nepredvidivim trendovima. Najam vam omogućuje da u potpunosti zaobiđete ovaj problem. Na kraju razdoblja najma, možete jednostavno vratiti automobil i otići bez brige hoćete li ga prodati ili pregovarati o poštenoj cijeni.

Foto: Viator

Iako je vani najam vozila normalna stvar i kod nas se situacija mijenja. Viator drive nudi uslugu po principu „ključ u ruke“. Za odabir željenog vozila plaća se fiksna cijena mjesečnog najma bez nepredvidljivih troškova jer su troškovi poput osiguranja, tehničkog pregleda, održavanja i servisa, zamjene i skladištenje guma, štete na vozilu, zamjenskog vozila, uključeni u cijenu najma. Osim toga, u bilo kojem trenutku se može tražiti drugo vozilo ako vam je to iz nekog razloga važno, primjerice zbog posebnih prigoda, evenata, duljeg putovanja i slično. Drugim riječima, kod Viatorovog all inclusive mjesečnog najma potpuno ste oslobođeni administracije i bilo kakvih vrsta briga oko vozila i njegovog odražavanja.

Zaključno, najam automobila nije samo financijska transakcija; to je izbor životnog stila koji nudi mnoštvo prednosti koje se često zanemaruju zbog tradicionalne privlačnosti vlasništva vozila. Od financijske fleksibilnosti i pristupa najnovijim tehnologijama do oslobođenja od amortizacije i užitka vožnje novog automobila svakih nekoliko godina, najam je stvoren za one koji traže dinamično automobilsko iskustvo bez muke. Dakle, ako ste spremni krenuti na put bez tereta vlasništva, najam bi mogao biti pravi put. Uostalom, život je putovanje, a uz Viator najam automobila vožnja je lakša nego ikada.

Sadržaj nastao u suradnji s Viatorom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije